Menu

Block3 : Koyaanisqatsi: the world out of balance (Nederlands gesproken)

Talk: Ontvadering
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
18:30-19:15 h
prof. dr. Frank Koerselman (in-person appearance)
Q&A
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
19:15-19:30 h
prof. dr. Frank Koerselman (in-person appearance)
Feico Deutekom plays Philip Glass
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
19:30-20:00 h
Feico Deutekom (in-person appearance)
Frank Koerselman

Auteur Peter Buwalda had in het NRC Handelsblad een gesprek met emeritus psychiater en psychotherapeut Frank Koerselman. Koerselman merkt op dat de boeken van Buwalda bevolkt worden door ultiem zwakke mannen, sukkels die niets van hun leven meer kunnen maken. Koerselman: "In onze samenleving zijn de sterke mannen helemaal niet populair en ze worden onderuit geschoffeld. Trump stemmers, 'deplorables', de 'white trash' in de ogen van de elite, verzetten zich tegen de morele normen die ze opgelegd krijgen. De macho is bij de elite niet meer zo acceptabel. De man is überhaupt niet meer zo acceptabel. Dat lees ik in jouw boeken, Peter."

Het gesprek in NRC was een van de hoogtepunten in NRC van de laatste jaren. Het bloed droop figuurlijk van de pagina's af. Onze tijd lijkt in veel opzichten op het einde van de Middeleeuwen waar ketterij hoogtij vieren. Veel dingen mogen absoluut niet gezegd worden; De man als Monster zoals hij in vele films en boeken getoond wordt symboliseert enorme diepe angsten in onze samenleving. Vergelijk bv Jordan Peterson met zijn pleidooi voor een hiërarchische teamstructuur van octopussen in hoofdstuk een van zijn boek '12 Rules for Life.' het kostte hem bijna zijn leven.

Een nieuwe verdeling van macht zou de motor kunnen zijn om De vaderfiguur zo te bagatelliseren zo lijken veel recensenten te denken. Is dit werkelijk zo? Vanaf Freud en Kafka stond de vader voor: 'regels en beperkingen'. Onze samenleving wil juist grenzen overschrijden en beperkingen van elke aard opheffen.

Yuval Noah Harari noemde de moderne mens een gefrustreerde: 'Homo Deus' een mens die alle grenzen wil doorbreken. Mogelijk staat de Vader met zijn 'regels' en autoriteit deze diepe wens naar ontgrenzing in de weg. De man die de extase wil tegen houden. Het lijkt nu de tijd dat deze ideologie op zijn einde loopt en samen met een herwaardering voor grenzen ook andere aspecten in onze samenleving weer meer in zicht komen.


De G10 nodigt u uit verder dan de oppervlakte van deze tijd te gaan en ongebruikelijke verbanden te zien.

FEICO DEUTEKOM SPEELT PHILIP GLASS – A MUSICAL OFFERING

Pianist Feico Deutekom speelt aan de vleugel in de Zuiderkerk muziek van zijn laatste cd met muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass. De cd werd 31 januari vorig jaar, op de 83-ste verjaardag van Glass, wereldwijd uitgebracht door zijn composers label Orange Mountain Music. De muziek van Philip Glass, grondlegger van minimal music, is enorm populair en onder meer bekend van zijn soundtracks van films als The Hours en baanbrekend muziektheater als Einstein on the Beach.

Van weinig Nederlandse musici kan gezegd worden dat zij een persoonlijke band hebben met Philip Glass. De samenwerking met Glass ontstond in Amsterdam, waar Feico al sinds jaren als gast speelt tijdens zijn concerten. Bijzonder is dat de stukken die Feico speelt grotendeels bewerkingen voor piano zijn van muziek die Glass oorspronkelijk schreef voor ensembles. Glass gaf Feico de vrije hand bij de keuze van stukken ter bewerking en de samenstelling van het programma. U hoort muziek zoals die nog nooit geklonken heeft, waaronder Facades afkomstig van het legendarische album Glassworks.

www.feicodeutekom.com
www.facebook.com/feicosolo