Menu

Block4 : The box of pandora (English speaking)

Talk: Hegel in a wired Brain
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
20:30-21:30 h
Slavoj Žižek (in-person appearance)
Q&A
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
21:30-22:00 h
Slavoj Žižek (in-person appearance) Moderated by Boudewijn Richel and Munda van Langen
Talk: Waarom schurken pech hebben en helden geluk. Over de vrije wil, verdienste, hersenen en AI
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
22:00-22:45 h
Jurriën Hamer
Great Discussion, Q&A
Zuiderkerk, Amsterdam, Vrijdag 24 september 2021
22:45-23:45 h
Slavoj Žižek (in-person appearance) Jurriën Hamer Moderated by Boudewijn Richel and Munda van Langen
Slavoj Žižek


Žižek spreekt in zijn eerste lezing over Hegel in a wired brain. De filosoof is altijd geïnteresseerd in de kracht van de "mind" en net als Tim Parks ziet hij hiervoor nog grote mogelijkheden in het verschiet.

Žižek against wisdom

Een paar jaar geleden ,maar nog steeds actueel. We zijn nu allemaal geïnteresseerd in Žižek's kijk op het Post Corona Tijdperk.
Waarom Žižek zo'n wereldster blijft ook na dertig jaar is zijn passie het ooportunisme van de mens te blijven benoemen. Deze herfst is ook een nieuw boek aangekondigd: "chaos in heaven". Mogelijk krijgen we al een voorproefje van dit nieuwe boek.
Jurriën Hamer


Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt volgens schrijver en filosoof Jurriën Hamer allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil?
Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden.
Door middel van artificiële intelligentie proberen enorme bedrijven als Facebook en Amazon zelfs onze keuzes te sturen, vanuit de gedachte dat onze keuzes helemaal niet vrij zijn, maar gemanipuleerd kunnen worden door de berichten en beelden die ons bereiken.
Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk. Het is eigenlijk ongelofelijk: een idee dat al talloze malen is ontkracht, blijft maar doorwerken in onze levens.
In zijn lezing legt Hamer uit waarom. Wat maakt de vrije wil zo invloedrijk? Waarom weet het idee ons steeds weer te bezweren? En wat staat ons vervolgens te doen? Hamer stel voor hoe een wijs mens om kan gaan met zijn geloof in de vrije wil, en wat die levenshouding betekent voor de manier waarop we elkaar beoordelen, straffen en belonen.
Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie.
Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut met radicale implicaties voor onze manier van leven.

Jurriën Hamer is schrijver, jurist en filosoof. Hij promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op een proefschrift over de betekenis van mensenrechten, en deed onderzoek aan de London School of Economics. Naast zijn werk als schrijver doet Hamer onderzoek aan het Rathenau Instituut. Waarom schurken pech hebben en helden geluk is zijn debuut.