Menu

Block9 : The spread mind: hoe onze hersenen werken. KANT in de ijskast. (English speaking)

Talk: On the trail of conciousness /Zuiderkerk, Amsterdam, Zaterdag 25 september 2021
17:45-18:45 h
Tim Parks (in-person appearance)
Talk: Sheldrake Zuiderkerk, Amsterdam, Zaterdag 25 september 2021
18:45-19:15 h
Rupert Sheldrake (via Skype)
Q&A Zuiderkerk, Amsterdam, Zaterdag 25 september 2021
19:15-19:30 h
Tim Parks (in-person appearance) Rupert Sheldrake (via Skype)
Tim Parks

'She being part', Woolf writes of Mrs Dalloway, 'of the house there, being laid out like mist between the people...

The spread mind is een theorie die voortkomt uit observatie waartoe ons bewustzijn in staat is. Onze Mind is onze trouwste metgezel maar zowel de filosofie als de wetenschap hebben grote moeite met dit ongrijpbare fenomeen. Niemand zag ooit een 'mind', of een ziel, zoals deze vroeger heette.

Tim Parks raakte zo'n 10 jaar geleden geïnteresseerd in een theorie van de Robotologieprofessor Riccardo Manzotti met zijn SPREAD MIND THEORIE. Twee jaar geleden was het duo al een keer op de G10 en maakte een onuitwisbare indruk. Een totaal andere kijk op bewustzijn en perceptie transporteren in een gebied waar de strenge filosoof kant nog heerst als een aartsvader in de wetenschap is niet eenvoudig.

In het kort komt het erop neer dat we de wereld feitelijk niet kennen kunnen conform Kant. Er is wel iets een soort Oerding een Noumenon ,maar ons bewustzijn is te sterk gepreoccupeerd om de 'true reality' waar te kunnen nemen. We blijven hangen in de nacht.

Veel filosofen zoals Husserl die akribisch alle vormen van waarneming gingen beschrijven ontkwamen niet aan dit nare dictaat van Kant. Ook moderne wetenschappers zoals Dick Swaab blijven in de traditie van Kant en zitten volgens Tim Parks op een volledig dwaalspoor wanneer we willen begrijpen hoe onze waarneming functioneert.

We zitten volledig op een verkeerd spoor, bewustzijn en dientengevolge waarnemingen zijn geen gevolg van een actief neuronen brein. We komen op het gebied van de neuroscience, een wetenschap die miljarden aan onderzoeksgelden verslindt, maar mogelijk op een volledig fout spoor zit. Wat nu het goede spoor is en waarom Mrs. Dalloway veel dichter bij de waarheid zit dan een congres van neuroscientists kunt u meemaken op zaterdag.

Hieronder een grappige inleiding in the spread mind, door de ontdekker van deze theorie: Riccardo Manzotti. De setting is aan het strand, Manzotti doceert normaal aan de universiteit van Milaan.

Het laatste hoofdstuk uit het boek: out of my head ,on the trail of consciousness van Tim Parks. Over Kant en Husserl is heel verhelderend wat het bijzondere is van The spread mind Theorie , die natuurlijk allerlei voorlopers had, maar nu pas goed tot leven kan komen nu veel takken van Neuroscience niet veel verder komen met verklaringen ondanks het feit dat het lijkt de hele hersenpan nu in kaart gebracht is en alle functies helder. The spread mind begrijpen is niet eenvoudig omdat er zoveel conclusies uit getrokken kunnen worden die niet altijd welkom zijn.