Menu

Block8 : Ik & de Anderen

Bullshit Jobs
Zuiderkerk, Saturday 1 june, 2019
18:30-19:15 h
David Graeber (pending)
Q&A with the public
Zuiderkerk, Saturday 1 june, 2019
19:15-19:30 h
David Graeber (pending)
Changing Identities
Zuiderkerk, Saturday 1 june, 2019
19:30-20:15 h
Isolde Charim author of 'Me and the Others' (confirmed)
Q&A with the public
Zuiderkerk, Saturday 1 june, 2019
20:15-20:30 h
Isolde Charim author of 'Me and the Others' (confirmed)

David Graeber - Bullshit jobs

‘Er is een ongelooflijke hoeveelheid dode tijd bijgekomen’

Antropoloog David Graeber veegt in zijn nieuwste boek de vloer aan met ‘bullshit jobs’: werk dat volkomen zinloos is. Voorbeelden te over, maar is het probleem echt zo omvangrijk als Graeber schetst?

‘Hmmm het gaat niet helemaal goed?’, vraagt de pr-medewerker van uitgever Atlas Contact, haar hoofd om de deur stekend nadat David Graeber net boos is weggelopen. Het interview met de schrijver van Bullshit Jobs was koud 9 minuten bezig. De steen des aanstoots: cijfers.

Die zijn namelijk de achilleshiel van het verder lezenswaardige boek over ‘onzinbanen’, waarmee Graeber doelt op ‘een vorm van betaald werk die zo volkomen zinloos, overbodig of schadelijk is dat zelfs de werknemer het bestaan ervan niet kan rechtvaardigen’. Graebers oorspronkelijke artikel uit 2013, Over het fenomeen bullshit jobs, groeide uit tot een fenomeen op zich, zo massaal werd het gelezen. Dát er bullshit jobs zijn, kan iedereen beamen die wel eens een telemarketeer aan de lijn heeft gehad, of tijdens een ‘inspiratiedag’ heeft mogen luisteren naar motivatiesprekers. In zijn net in het Nederlands verschenen boek noemt Graeber bijvoorbeeld een ict’er wiens werk er als onder-onder-onderaannemer van het Duitse leger uit bestaat om honderden kilometers te rijden naar een barak om daar de computer van een soldaat vijf meter te verplaatsen. Of de receptionist van een Nederlandse uitgever die zo zelden telefoontjes kreeg dat de snoeppot vullen met pepermuntjes haar hoofdtaak was, plus eens per week de antieke klok opwinden in de vergaderzaal.

Klik voor vervolg artikel