Tickets

Doel van
G10 Festivals

2015__2024Amsterdam

Elk jaar organiseren we het G10 Festival in Amsterdam om nieuwe ideeën te ontdekken en de verborgen ideologie van onze tijd te onthullen.

Het doel is een 'filosofische' parallel te bieden voor de G8 (nu G7), waar belangrijke ontwikkelingen gesignaleerd en geduid worden. De G10 is een internationaal platform, een soort laboratorium, om nieuwe ideeën over de samenleving met name de relatie tussen kunst en wetenschap, filosofie en waarheid, toekomst en politiek, nieuw aan te gaan. De G10 stelt zich tot doel het gespecialiseerde denken van zogenaamde 'experts' niet te zwaar te nemen. De 'expert' is het tegenovergestelde van de 'Homo Universalis', de mens, die weet te verbinden en verbanden kan leggen die niet direct zichtbaar zijn. Filosofen, economen en kunstenaars hebben meer raakvlakken dan gedacht. Juist in de grensgebieden tussen veel specialismen kan een nieuw wereldbeeld ontstaan. We hanteren de oude betekenis van het woord economie: "Oikos" betekent huis of huishouden. Ons huis lijkt echter rijp voor renovatie.

De economen op de G10 spreken zelden over belastingen en rentestanden, maar eerder over andere wegen die begaan kunnen worden. Filosofie gebruiken we in de betekenis van het duiden van onderliggende patronen op basis van analyse of ontmantelen van lege woorden en begrippen. We houden van opmerkelijke filosofen en kunstenaars, die de poëzie van de wereld tot hun recht kunnen laten komen. De komende G10 in december focust bv. op de opkomst van A.I. en de ruimte, die voor de scheppende mens overblijft. In die zin willen we graag begrijpen wat Stephen Hawking op het eind van zijn leven bedoelde met "Coming Home", waarmee hij aangaf dat het scheppende subject (de waarnemer) prominenter gaat worden in een toekomstige technische samenleving. Wat betekent dit 'coming home'? De G10 gaat deze vraag beantwoorden. De twee dagen in de Zuiderkerk hebben net zoals ook vorig jaar uitdagende sprekers, die niet hetzelfde in andere verpakking nog eens zeggen. U kunt hier ook een deel van het programma volgen, even een rondje maken en een glas wijn drinken. Het blijft spannend, daar zorgen we voor!

Where Philosophy, Art, and Economics Converge

Waarom is de G10 zo uniek?

In tijden van steeds kortere berichtgeving, inkrimpende uitgeverijen en minder betrouwbare media, die vaak ook nog 'fake news' (lievelingswoord van Trump) verspreiden of wars zijn van eigen kritiek en eindeloos eenzelfde saai wereldbeeld produceren, grijpt de G10 terug op ouderwetse concepten door flinke stevige sessies te organiseren waar het echt om iets gaat en niet om korte hapjes die allemans vriend willen zijn. Kern is dat we kijken naar originele gedachten in het grensgebied tussen kunst, wetenschap en soms zelfs politiek.

Hoe kiezen we de thema's?

De organisatie van de G10 heeft natuurlijk veel oren en legt die te luister. De thema's worden zo gekozen dat ze de toekomst anticiperen op een 'poëtische' wijze. Poëtisch in de betekenis die Novalis eraan gaf: een poëtiseren van de werkelijkheid. Dit is geen roze deken, maar 'clear' thinking zonder te veel vastgeroeste opinies als uitgangspunt te nemen.

Boudewijn Richel, founder

Vorige sprekers van G10

Slavoj
Žižek
Yanis
Varoufakis
Lea
Ypi
Peter
Sloterdijk
Charles
Foster
Jaap
Scholten
Marjolein
van Heemstra
Lale
Gül
Susan
Schneider
Joris
Luyendijk
Marjolein
van Heemstra
Rob
Scholte
Tim
Parks
Alicja
Gescinska
Tim
Fransen
Zygmunt
Bauman
Isolde
Charim
Leonard
Fischer
Pieter
Omtzigt
Elif
Shafak
Marjan
Slob
Tulku
Lobsang
Rupert
Sheldrake
Nicole
Baden
Richard
Baker Roshi
Richard
D. Precht
Marte
Kaan
Marjan
Slob
Zhang
Weiwei
Simon
Strauß
Bas
Heijne

Gezocht: Evenementassistenten

We zijn in de vroege stadia van de voorbereidingen voor de komende G10, evenals onze zomertentoonstelling, Masters of Today. We zijn op zoek naar parttime assistenten om te helpen bij de organisatie van deze evenementen. Idealiter ben je 2-3 dagen per week beschikbaar van 19 juli tot 7 september. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op via info@g10vandeeconomie.nl.

Vrijwilligers Gezocht

We zijn dankbaar voor onze vrijwilligers en verwelkomen graag een beperkt aantal toegewijde individuen tijdens de festivaldagen. Als je geïnteresseerd bent of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@g10vandeeconomie.nl.

Alle vrijwilligers kunnen deelnemen aan het festivalprogramma en ontvangen een gesigneerd boek.

Op zoek naar Sponsors

Als non-profitorganisatie verwelkomt G10 enthousiast particulieren en bedrijven om toekomstige festivals en nieuwe projecten te ondersteunen. Onze aankomende expo heet  'Masters of Today - The Dissolution of Truth: Art Meets Science'). Deze publieke expo richt zich op de persoon Stephen Hawking en de verbinding tussen kunst en moderne natuurkunde. Als je als persoon of bedrijf wilt deelnemen aan deze geweldige tentoonstelling, neem dan contact met ons op via info@g10vandeeconomie.nl.

Voor alle bedrijven in Amsterdam die willen sponsoren, bieden wij een privé vernissage en een geleide rondleiding over de tentoonstelling aan op een avond van uw keuze.