Dmytro Kuleba, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne tot de zomer van 2024, is een prominente stem op het wereldtoneel – niet alleen in de verdediging van Oekraïense soevereiniteit, maar ook in het aankaarten van de dringende gevaren van informatiewaarvoering. In zijn recente werk reflecteert hij op de verdraaiing van feiten en de doelbewuste manipulatie van informatie – een fenomeen dat steeds vaker als wapen wordt ingezet, vooral tijdens oorlogen, crisissen en politieke instabiliteit.
Kuleba put uit Oekraïnes ervaringen aan het front van zowel militaire als informatieoorlog, en benadrukt hoe de waarheid zelf een slagveld is geworden. Desinformatie, deepfakes en door AI gegenereerde content zijn niet langer randverschijnselen – ze beïnvloeden publieke opinie, veranderen diplomatieke uitkomsten en ondermijnen het vertrouwen in democratische instituties.
Nu kunstmatige intelligentie snel opkomt als dominante kracht op het internet, roept Kuleba democratische samenlevingen op om strategieën te ontwikkelen die transparantie, digitale geletterdheid en internationale samenwerking combineren. Hij is ervan overtuigd dat technologie, hoewel het misbruikt kan worden, ook ingezet kan worden om de waarheid en verantwoording te beschermen – mits geleid door ethisch leiderschap.
Zijn inzichten gaan niet alleen over Oekraïne, maar zijn een waarschuwing aan de wereld. In een tijdperk van vervaagde werkelijkheden zou onze reactie op informatievervuiling wel eens bepalend kunnen zijn voor de toekomst van de democratie zelf.
Het thema informatiewaarvoering is bijzonder actueel in de hedendaagse wereld. Kuleba analyseert hoe de strijd om de realiteit zich ontvouwt in Oekraïne en formuleert vijf basisregels die kunnen helpen om deze te winnen. Het resultaat is in feite een praktisch handboek over gegevensbescherming, kritisch denken en het weerstaan van manipulatie in het tijdperk van internet en massale digitalisering. Bijzondere aandacht gaat uit naar de huidige hybride oorlog in de informatiesfeer tussen Rusland en Oekraïne, met een sterke focus op de propagandamethoden van Rusland.